Αιθιοπία

2022-08-22

1η μέρα: Αθήνα- Addis Ababa

Άφιξη στην Addis Ababa αργά το βράδυ και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο 

2η μέρα: Addis Ababa - Hawasa 

 Το ταξίδι μας ξεκινάει με κατεύθυνση προς την Χαβάσα , μια παραλίμνια πόλη ιδανική για παρακολούθηση υδρόβιων πουλιών και ιπποποτάμων, με πρώτη στάση το Εθνικό Πάρκο Abiyata-Shala που θα επισκεφθούμε δύο λίμνες, την Abiyata και τη Shala. Το πάρκο είναι γνωστό για την ποικιλία πτηνών του, ένω διαθέτει επίσης φυσικές ιαματικές πηγές και όμορφα τοπία, καθιστώντας το έναν δημοφιλή προορισμό για τους λάτρεις της φύσης και τους παρατηρητές πουλιών. 

Αφου ολοκληρώσουμε την επίσκεψη στο πάρκο 

θα συνεχίσουμε την πορεία μας προς την  Χαβάσα όπου θα διανυχτερεύσουμε  και θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε απο κοντά αλλα και νσ ταΐσουμε ύαινες .

3η μέρα: Hawasa - Dorze tribe - Arbaminch 

Θα επισκεφθούμε την ψαραγορά της Hawasa ωστε να πάρουμε μια γεύσηαπό την ζωή των ντόπιων και έπειτα θα αναχωρήσουμε για την Arba Minch, μια από τις κύριες πόλεις της Νότιας Αιθιοπίας και επίσκεψη στο χωριό της φυλής Dorze στα βουνά Guge. 

 Οι Dorze είναι γνωστοί για τα ψηλά σπίτια τους από μπαμπού σε σχήμα κυψέλης. Εάν η βάση μολυνθεί από τερμίτες, ολόκληρο το σπίτι μπορεί να ανυψωθεί και να μεταφερθεί σε άλλη τοποθεσία.

3η μέρα :  Arba mincth- Turmi city - local market- Hammer tribe 

Η μέρα μας ξεκινάει με κατεύθυνση προς την πόλη Turmi και επίσκεψη στην φυλη Hammer,  με σταση σε τοπική αγορά όπου πωλούν τα προϊόντα τους οι φυλες .

Οι Χάμερ είναι μια μεγάλη ομάδα αγροτοκτηνοτρόφων με πληθυσμό άνω των 45.000 κατοίκων. Κύρια πηγή επιβίωσής τους είναι η καλλιέργεια σόργου, κεχριού, κηπευτικών, καπνού, βαμβακιού,  η κτηνοτροφία βοοειδών και αιγοπροβάτων και η αγγειοπλαστική. 

Επιπλέον παίρνουν μέρος σε τελετές διακόσμησης σώματος όπου στολίζονται με πολλές χάντρες. Οι γυναίκες της φυλής είναι γνωστές για τα χάλκινα μαλλιά τους, τα κατσικίσια δέρματα που φορούν, και τα βαριά σιδερένια κοσμήματα στο λαιμό τους . Η κοινωνία Hamer αποτελείται από ένα σύνθετο σύστημα ηλικιακών ομάδων. Η μετακίνηση από τη μια ηλικιακή ομάδα στην άλλη περιλαμβάνει περίπλοκα τελετουργικά. Η πιο σημαντική τελετή για τους νέους άνδρες είναι το «άλμα του ταύρου» – η τελευταία δοκιμασία πριν περάσουν στην ενηλικίωση. 

5η μέρα : Gnangatom/Nyangatom/Bume tribe -  Ari tribe - Jinka city

Γνωστοί και ως Bume, οι Nyangatom ζουν νότια του εθνικού πάρκου Omo και περιστασιακά μεταναστεύουν στις χαμηλότερες περιοχές του πάρκου όταν το νερό ή η βοσκή είναι σπάνια. Έχουν πληθυσμό περίπου 6.000-7.000 και είναι αγροκτηνοτρόφοι, βασιζόμενοι στην κτηνοτροφία βοοειδών και καλλιέργεια σόργου στους ποταμούς Omo και Kibish. 
Θεωρούνται μεγάλοι πολεμιστές και αρκετά συχνά βρίσκονται σε πόλεμο με τις γειτονικές φυλές, συμπεριλαμβανομένων των Χάμερ, των Κάρο και των Σούρμα. 
Μια μικρή ομάδα που ζει κατά μήκος του Omo είναι εξειδικευμένοι κυνηγοί κροκοδείλων που χρησιμοποιούν καμάκια από κανό πιρόγα. 
Οι Ari κατοικουν στα βόρεια σύνορα του εθνικού πάρκου Mago στη νοτιοδυτική Αιθιοπία. Τα χωριά τους έχουν προσεγμένες ενώσεις σε εύφορη και γραφική γη με φυτείες καφέ. Έχουν μεγάλα κοπάδια ζώων και παράγουν μεγάλες ποσότητες μελιού. Οι γυναίκες φορούν φούστες από μπανάνα σαν δέντρο, που ονομάζονται Enset και φημίζονται για τα αγγεία τους τα οποία πουλάνε για να συντηρήσουν τις οικογένειές τους.

6η μέρα :  Mursi tribe - konso tribe 

Οι Μούρσι είναι κυρίως κτηνοτρόφοι. Έχουν πληθυσμό περίπου 5.000 κατοίκους, τους συναντάμε κυρίως στις δυτικές περιοχές του Εθνικού Πάρκου Mago και μιλούν μια γλώσσα που ανήκει στον κλάδο της γλωσσικής οικογένειας της Νιλο-Σαχάρας του Κεντρικού Σούρμα-Ανατολικού Σουδάν. Ασχολούνται με την γεωργία στον ποταμό Omo και κυνηγούν περιστασιακά. Επίσης ασχολούνται και με την μελισσοκομία αφού "καπνίζουν" τις κυψέλες των μελισσών, που βρίσκονται σε όλο το Εθνικό Πάρκο, για να καταναλώσουν το πλούσιο μέλι. Οι γυναίκες Mursi φορούν "πλάκες" στα χείλη τους φτιαγμένες από πηλό τοπικής παραγωγής. Οι πλάκες θεωρούνται σημαντική αισθητική παρέμβαση και μάλιστα οσο πιο μεγάλη είναιη πλάκα τόσο πιο όμορφη θεωρείται η γυναίκα. Οι άντρες Μούρσι συμμετέχουν συχνά σε «ντόνγκα» μια μάχη που γίνεται με ραβδιά.

Οι Konso ζουν σε μια απομονωμένη περιοχή των βασαλτικών λόφων, αποτελούμενη από σκληρές βραχώδεις πλαγιές. Είναι καλοί κτηνοτρόφοι και γεωπόνοι που χρησιμοποιούν τις ξηρές και άγονες εκτάσεις τους για να καλλιεργήσουν σαργό που εκτός των άλλων χρησιμοποιείται και στην παραγωγή τοπικής μπύρας , δημητριακά, φασόλια, βαμβάκι, καλαμπόκι και καφέ. 

Κάθε χωριό Κόνσο οχυρώνεται από ένα πέτρινο τείχος που χρησιμοποιείται ως αμυντικό μέτρο.

Τα χωριά τους βρίσκονται στις κορυφές λόφων και είναι χωρισμένα σε κοινότητες, με κάθε κοινότητα να έχει μια κύρια καλύβα. Για να μπείτε σε ένα χωριό Κόνσο, πρέπει να περάσετε από μια πύλη και μια σειρά από σοκάκια. Αυτά τα μονοπάτια αποτελούν μέρος του συστήματος ασφαλείας τους, με αποτέλεσμα τα χωριά να είναι δυσπρόσιτα.

7η μέρα : Chamo lake - Hawasa 

Θα κανουμε μια βαρκάδα στη λίμνη Chamo για να δούμε ιπποπόταμους, πτηνά και μερικούς από τους μεγαλύτερους κροκόδειλους στον κόσμο να λιάζουν στις όχθες της λίμνης και στην συνέχεια θα κατευθυνθούν προς την περιοχή Hawasa οπου και θα διανυκτερεύσουμε.

8η μέρα: Hawasa - Addis Ababa 

Μετά το πρωινό θα ξεκινήσουμε τον δρόμο της επιστροφής για την Addis Ababa και την τελευταία διανυκτέρευση. 

9η μέρα: Addis Ababa - Αθήνα 

Θα ξεκινήσουμε την μέρα με ξενάγηση στην πόλη και περιήγηση στις αγορές για αναμνηστικά και θα καταλήξουμε για ένα αποχαιρετιστήριο δείπνο σε ένα παραδοσιακό αιθιοπικό εστιατόριο με χορευτές και μουσικούς που εκπροσωπούν ορισμένες από τις πολλές εθνοτικές ομάδες της χώρας. 

Μεταφορά στο αεροδρόμιο για αναχώρηση.

© 2023 TravelSIF
Ιωάννης Σηφάκης  
ΓΕΜΗ  171557327000
 Αριθμός ΜΗ.Τ.Ε. : 1039Ε70000416101
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!